Adım Adım Wordpress Sitesi Kurma

 

Adım Adım Wordpress Sitesi Kurma

Bu yazıda "Royal Elementor Kit" kullanarak bir site kurulumunu adım adım yazmaya çalıştım. Farklı temalar ile benzer işlemler yaparak ilerleyebilirsiniz.

Not: Tema üzerinde özelleştirme yapmak için 4. adımdan sonra css ve js için eklentiler önerdim. Fakat bu özelleştirmeleri Child Theme ekleyerek de yapabilirsiniz. Eğer kaynak dosyalarda değişiklik yapmak gibi detaylı özelleştirmeleriniz olacaksa Child Theme yöntemi ile devam edebilirsiniz. Bu durumda bahsettiğim css ve js eklentilerine ihtiyacınız olmaz. Bu ayrımı baştan yapıp aşağıdaki adımları ona göre uygulayın. Child Theme nedir ve nasıl eklenir sorularına buradan yanıt bulabilirsiniz.

1. Temayı kurduktan sonra template kit paketini kurmak için bir buton çıkacak, bunu kur.
2. Free olanlardan bir template kit paketi seç ve kur.
3. Ayarlar menüsündeki tüm alt sayfalara girerek okuma, yorum gibi tüm ayarları size uygun şekilde yapın. Aşağıda önemli ayarları yazıyorum (bunları yapmanızı öneririm)
  • Ayarlar > Okuma: "Ana sayfa görüntülenmesi" için "Sabit sayfa" seçeneğini belirleyip ana sayfanızı kutudan seçin.
  • Ayarlar > Tartışma: " İnsanların yeni yazılara yorum yapmasına izin ver" ve "Kademeli yorumlar.." seçeneklerini pasif yapın. "Yorum el ile onaylanmalı" aktif olsun.
  • Ayarlar > Ortam: "Yüklemelerimi aylık -ve yıllık- bazda klasörlerde tut" işaretini kaldır (blog benzeri bir site yapmıyorsanız bu ayarı öneririm).
  • Ayarlar > Kalıcı bağlantılar: "Yazı ismi" seçeneğini aktif yapın.
4. Css ve Js ekleyerek tema üzerinde özelleştirme yapmak için Simple Custom CSS and JS (by SilkyPress) eklentisini kur (Child tema kullanıyorsanız bu ekletilere gerek olamayabilir).
5. custom_fg adıyla css ve js dosyası ekle (eklerken sağdaki ayarlarından harici dosya ve head seçeneklerini belirleyin).
6. Ayrı bir sekmede Royal Addons > Theme Builder menüsüne girip Header sekmesindeki edit butonuna tıklayın. Elementor açılacak. Buradan önce logoya tıklayıp svg logoyu görünen üç yere de ekleyin.
7. Klavuz penceresinden en üstteki bölüm yazısına tıklayın. Soldaki panelden Gelişmiş sekmesindeki CSS ID kısmına "fgtopbar" gibi benzersiz bir id ismi verin.
8. custom_fg.css dosyasına header'a svg logo desteği için şunları ekle:
#fgtopbar .wpr-logo,
#fgbottombar .wpr-logo {
    width: 100%;
}
#fgtopbar .wpr-logo-image img,
#fgbottombar .wpr-logo-image img {
    width: 100%;
}
#fgtopbar .wpr-logo-image {
    max-width: 136px !important;
    margin: 0;
}
9. Bundan sonra css'e sitedeki diğer buton rengi, yazı, rengi, header rengi gibi özelleştirmelerinizi ekleyerek ve bir yandan da slide, başlık gibi alanlara içeriklerinizi girerek sitenizin ilk ayarlamalarını yapın.
10. 6. adımdakine benzer şekilde varsa Footer düzenlemelerini de yapabilirsiniz.
11. Sayfalar menüsüne gelin ve her sayfayı hızlı düzenle diyerek adını ve kısa adını düzeltin.
12. Tavsiye ettiğim aşağıdaki eklentileri kurun:
  • "Yoast Duplicate Post" eklentisini sayfa ve postları kopyalamak/çoğaltmak için kurun.
  • "Yoast Seo" eklentisini kurun ve ilk ayarları yapın. Böylece temel Seo ayarlarınızı yapmış olacaksınız.
  • "Contact Form 7" kur ve ayarlarını yap, sitede iletişim formu olarak uygun yere ekle. Contact Form 7 kurulumu hakkındaki yazıyı buradan detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Son olarak bu formun mail gönderebilmesi için bir sonraki maddede açıklayacağım smtp eklentisini kurmanız gereklidir.
  • Mail gönderimi için web sitenizde SMTP ayarlarının yapılmış olması gereklidir. Bu iş için "Fluent SMTP" eklentisini öneririm. Geliştiricisi; "FluentSMTP & WPManageNinja Team" olan bu eklenti ile mail gönderim işlemlerinizi yapabilirsiniz. Fluent SMTP ayarlarını nasıl yapacağınızı buradan okuyabilirsiniz.
  • "Akismet Anti-Spam: Spam Protection" eklentisi ile spam yorumları engelleyin.
  • Seo amaçıyla yüklemenizi önerdiğim diğer eklentiler "Google tarafından Site Kit" ve "IndexNow by Microsoft Bing". Bu eklentileri bağlarken Google ve Bing seo bağlantılarını da kurmuş olacaksınız.
13. Temel olarak yapacaklarımız bu kadar. Artık yazılarınızı veya sayfalarınızı içerik olarak oluşturabilirsiniz. 
14. İsteğe ve ihtiyaca bağlı kullanabileceğiniz aşağıdaki eklentileri tavsiye ederim:
  • "GTranslate by Translate AI Multilingual Solutions" İngilizce veya başka dilleri sitenize eklemek istiyorsanız bulut çevirme özelliği ile direk tarayıcı üzerinden sitenizin dilini değiştirebilen bir eklentidir. Böylece sayfa içeriklerinizi tek tek çevirmek gibi zahmetli bir işten kurtulursunuz. Detaylı bilgi için buradan yardım alabilirsiniz.
  • "Popup Maker by Popup Maker" web sitenizde popup oluşturmak, e-posta aboneliği vb açılır pencere işlemleri için kullanabileceğiniz bir eklentidir. Ben genelde "Çerezleri Kullanıyoruz" uyarısı için kullanıyorum. Buradan nasıl ekleneceğini okuyabilirsiniz.
  • "Jetpack" eklentisi ile site istatistikleri, hız ve performans, seo araçları gibi faydalı olabilecek araçları wordpress sitenize eklemiş olursunuz.
  • "Webcraftic Disable Comments" eklentisi ile yorumları kapatabilirsiniz.

Yukarıdaki adımlarda 4. adımdan sonra bahsetmeye başladığım custom css ve js kodları yerine tema özelleştirmeleriniz için Child Theme yani çocuk teması ekleme yolunu da alternatif olarak uygulayabilirsiniz. Child tema kullanma ihtiyacı css ve js özelleştirmelerinden ziyade, kaynak kodlarda (örneğin header.php içindeki kodlarda) değişiklik yapmak istediğinizde ortaya çıkacaktır. Eğer tema dosyalarında bu anlamda özelleştirmeler düşünüyorsanız Child tema oluşturabilirsiniz. Bu durumda yukarıda anlattığım custom css ve/veya js eklentisine ihtiyaç duymayabilirsiniz. Çünkü Child temanın style.css dosyasına zaten bu özelleştirmeleri ekleyeceksiniz.

...
Son Güncelleme: 12/10/2023

Yorumlar