Amazon'da Ürün Reklamı Verme (Otomatik ve Manuel Hedefleme)

Amazon'da Ürün Reklamı Verme ve Doğru Hedefleme

Amazon'da satışını yaptığınız ürünlere reklam verirken bazı hususlara dikkat etmek çok önemlidir. Özellikle hedeflemenin doğru yapılması satış getirecektir. Bu anlamda reklam verme sürecini paylaşmak istedim.

Özet:

Burada örnek olarak kurşun kalem ürünü için otomatik ve manuel hedefleme olmak üzere 2 adet kampanya oluşturacağız. Manuel hedefleme kampanyası içerisinde de Manuel - anahtar kelime hedefleme ve Manuel - ürün hedefleme olmak üzere 2 adet reklam grubu oluşturacağız. Otomatik olan bize anahtar kelimeler anlamında veriler sağlayacak, yani hangi anahtar kelimelerden daha çok dönüş oluyor bunu anlamış olacağız, hatta satış gelen anahtar kelimeleri daha ön plana alacağız. Manuel hedeflemeler ise otomatik hedeflemeden aldığımız veriler ile daha nokta atışı reklamlar vermemizi sağlayacak. 

A) Otomatik hedeflemeli reklam oluştur:

  1. Kampanya Yöneticisi > Kampanya Oluşturun > Sponsored Products seçin.
  2. Reklam grubu adını yazın. Örneğin "Otomatik Hedefleme"
  3. Reklam verilecek ürün veya ürünleri seçin. Bu ürünler aynı anahtar kelimeleri karşılayan benzer ürünler olmalı. Örneğin mavi kurşun kalem, yeşil kurşun kalem vb..
  4. Bu reklam grubu için "Otomatik hedefleme" seçin.
  5. "Dinamik teklifler - sadece aşağı" seçin.  Eğer 100 TL gibi düşük ücretli bur ürününüz varsa, tıklama başına verdiğiniz teklif tutarını satışa dönüşme ihtimali düştüğünde daha aşağı indirmek için "sadece aşağı" seçilmesi uygundur. Eğer 1000 TL gibi bir ürününüz varsa ve teklifinizin satışa dönüşme ihtimali arttığında arttırılması ve ihtimal azalınca düşürülmesi için "yukarı ve aşağı" seçeneği seçilebilir.
  6. Tıklama başına teklifinizi önerilen değerler içerisinde belirleyiniz. Eğer 100 TL gibi düşük ücretli bir ürüne reklam veriyorsanız tıklama başına teklifiniz 0,50 TL gibi olabilir. 1000 TL gibi bir ürününüz varsa 1 TL olabilir.
  7. (opsiyonel) Varsa negatif anahtar kelime ve ürünleri girebilirsiniz. Yani şu arama kelimeleri sonucunda veya şu ürün sayfasında reklamımı gösterme dediğiniz durumları belirleyebilirsiniz.
  8. Kampanya adını girin. Örneğin "Kurşun Kalem Otomatik - 05.05.2023". Başlangıç tarihi zaten bugünün tarihi olur, bitiş tarihi vermemenizi öneririm. Reklam uzun soluklu bir iştir ve marka bilinirliği için uzun süre devam etmesi daha uygundur.
  9. Günlük bütçeyi belirleyin. 100 TL gibi düşük ücretli bir ürüne reklam veriyorsanız günlük bütçe 10 TL olabilir, 1000 TL gibi bir ürüne reklam veriyorsanız günlük bütçe 50-100 TL arası olabilir.
Not: Yukarıda yazdığım teklif ve bütçe tutarlarını optimal seviyede belirlemeye çalıştım. Bu tutarları arttırmanız daha fazla reklam gösterimi anlamına gelecektir. Bu anlamda tutarları arttırmak iyi olur fakat yazdığım tutarlar da gayet yeterli olacaktır, sonuçta reklam gelirimizi verimli kullanmalıyız.

B) Manuel - Anahtar Kelime Hedeflemeli reklam oluştur:

  1. Kampanya Yöneticisi > Kampanya Oluşturun > Sponsored Products seçin.
  2. Reklam grubu adını yazın. Örneğin "Anahtar Kelime Hedefleme"
  3. Reklam verilecek ürün veya ürünleri seçin. Bu ürünler aynı anahtar kelimeleri karşılayan benzer ürünler olmalı. Örneğin mavi kurşun kalem, yeşil kurşun kalem vb..
  4. Bu reklam grubu için "Manuel hedefleme" ve alttaki kısımdan da "Anahtar kelime hedefleme" seçin.
  5. Anahtar kelime hedefleme > Önerilen sekmesinde önerilen kelimeler varsa bunları ekleyin. 
    • Bunlardan size ürününüzle ilgili olmadığını düşündükleriniz varsa (düşük ihtimal) bunları eklemeyebilirsiniz. Bu arada bir kelime için üç kullanım şekli vardır: Geniş, İfade, Tam. Bunlar kelimenin arama ifadesinde nasıl geçtiği ile alakalıdır. Yani Tam seçerseniz tam olarak bu kelimenin aranması ile reklam görünür, İfade seçerseniz arama yazdığınız ifadeyi içermelidir, Geniş ise kelimenizle alakalı diğer varyasyonlarda da reklamın görünmesini sağlar. Örneğin "spor ayakkabı" kelimesi için geniş seçerseniz "krampon" yazdığınızda da reklamınız görünür.
  6. Anahtar kelime hedefleme > Listeyi girin sekmesine geçin. 
    • Buraya otomatik hedeflemeden aldığımız tıklama getirecek kelimeleri alt alta (enter ile) giriniz. Yine geniş, ifade ve tam hallerinin üçünü de seçiniz.
    • Geniş, ifade ve tam her üçü için de "spor ayakkabılar" kelimesini yani yazdığınız kelimelerin çoğulunu yazmanıza gerek yok, sadece tekil hallerini yazın.
    • Otomatik hedeflemeden nasıl en çok tıklama ihtimali olan kelimelerin listesini alabileceğinizi aşağıda↓ ayrı bir başlıkta bulabilirsiniz.
    • Yine buraya 0,50 TL veya 1 TL gibi ürününüzün fiyatına göre mantıklı bir teklif yazınız.
    • Sonrasında listeyi ekleyin.
  7. "Dinamik teklifler - sadece aşağı" seçin.  Eğer 100 TL gibi düşük ücretli bur ürününüz varsa, tıklama başına verdiğiniz teklif tutarını satışa dönüşme ihtimali düştüğünde daha aşağı indirmek için "sadece aşağı" seçilmesi uygundur. Eğer 1000 TL gibi bir ürününüz varsa ve teklifinizin satışa dönüşme ihtimali arttığında arttırılması ve ihtimal azalınca düşürülmesi için "yukarı ve aşağı" seçeneği seçilebilir.
  8. (opsiyonel) Varsa negatif anahtar kelimeleri girebilirsiniz. Yani şu arama kelimeleri sonucunda reklamımı gösterme dediğiniz durumları belirleyebilirsiniz.
  9. Kampanya adını girin. Örneğin "Kurşun Kalem Manuel - 05.05.2023". Başlangıç tarihi zaten bugünün tarihi olur, bitiş tarihi vermemenizi öneririm. Reklam uzun soluklu bir iştir ve marka bilinirliği için uzun süre devam etmesi daha uygundur.
  10. Günlük bütçeyi belirleyin. 100 TL gibi düşük ücretli bir ürüne reklam veriyorsanız günlük bütçe 10 TL olabilir, 1000 TL gibi bir ürüne reklam veriyorsanız günlük bütçe 50-100 TL arası olabilir.

C) Manuel - Ürün Hedeflemeli reklam oluştur:

  1. Kampanya Yöneticisi anasayfasından yukarıda oluşturduğunuz manuel hedefleme kampanyasına tıklayın: "Kurşun Kalem Manuel - 05.05.2023"
  2. Reklam grubu adını yazın. Örneğin "Ürün Hedefleme"
  3. Reklam verilecek ürün veya ürünleri seçin. Bu ürünler aynı anahtar kelimeleri karşılayan benzer ürünler olmalı. Örneğin mavi kurşun kalem, yeşil kurşun kalem vb..
  4. Bu reklam grubu için "Manuel hedefleme" ve alttaki kısımdan da "Ürün hedefleme" seçin.
  5. Ürün hedefleme > Kategoriler sekmesinde önerilen kategoriler varsa bunları teklif tutarını yukarıdakine benzer şekilde belirleyerek ekleyin. Varsa reklamınızın görünmesini istediğiniz belirli bir kategoriyi ara diyerek ekleyebilirsiniz.
  6. Ürün hedefleme > Bağımsız Ürünler sekmesinde önerilen ürünler varsa bunları teklif tutarını yukarıdakine benzer şekilde belirleyerek ekleyin. Varsa reklamınızın görünmesini istediğiniz belirli bir ürünü ara diyerek ekleyebilirsiniz.
  7. (opsiyonel) Varsa negatif ürün ve markaları girebilirsiniz. Yani şu ürün veya marka sayfalarında reklamımı gösterme dediğiniz durumları belirleyebilirsiniz.
  8. "Dinamik teklifler - sadece aşağı" seçin.  Eğer 100 TL gibi düşük ücretli bur ürününüz varsa, tıklama başına verdiğiniz teklif tutarını satışa dönüşme ihtimali düştüğünde daha aşağı indirmek için "sadece aşağı" seçilmesi uygundur. Eğer 1000 TL gibi bir ürününüz varsa ve teklifinizin satışa dönüşme ihtimali arttığında arttırılması ve ihtimal azalınca düşürülmesi için "yukarı ve aşağı" seçeneği seçilebilir.
Buraya kadar yaptıysanız reklamınız artık iyi durumda demektir. Daha sonrasında otomatik hedefleme listesinde çok tıklama getiren anahtar kelimelerden veya ürünlerden eklemedikleriniz varsa onları yine manuel hedefleme içerisine dahil edebilirsiniz. Arada bir bu kontrolleri yapmanızda fayda vardır.

Otomatik hedefleme kampanyasından çok tıklama getiren anahtar kelime listesini alma:

  1. Kampanya Yöneticisinden sırayla oluşturduğunuz otomatik hedeflemeli kampanyaya ve içindeki reklam grubuna tıklayınız.
  2. Soldan Arama terimleri kısmına geliniz.
  3. Sütun başlıklarından Tıklamalar başlığına tıklayarak tablonun en çok tıklanan en üstte olacak şekilde sırılanmasını sağlayınız.
  4. Şimdi anahtar kelimeleri seçiniz. Bunu yaparken hepsini değilde belirli bir tıklamanın üstünde olan kelimelerden yukarısını seçin. Kopyalayın.
  5. Şimdi excel'i açıp içerisine yapıştırın. Böylece kopyalamamızdan kaynaklanan boş satırları elemiş oluruz. Tekrar bu kelimeleri excel'den seçip kopyalayın.
  6. Manuel kampanyanızdan > anahtar kelime hedefleme reklam grubunuza gelin. Sol menüden hedefleme kısmına geçin ve anahtar kelime ekle butonuna tıklayın.
  7. Artık bu kopyaladığınız kelimeleri listeyi girin sekmesine yapıştırabilirsiniz.

Yorumlar