Terminal - Autocomplete Eklentisi




Terminal'de bir komut yazarken otomatik tamamlama önerileri almak ister misiniz? Bunun için iki yöntem vereceğim fakat benim tercihim birincisidir (popup autocomplete). Tabiki ikisini aynı zamanda kullanabilirsiniz.

1. Popup Autocomplete


Popup pencere içinde komut önerilerini listeleyen harika bir eklenti. fig.io adresinden eklentinin sayfasına ulaşabilirsiniz.


2. Standard Autocomplete


MacOs işletim sisteminde input autocomplete varsayılan olarak kapalıdır. Bu özelliği açarsanız komutun birkaç harfini yazıp "tab" tuşuna bastığınızda otomatik tamamlanır. Örneğin "cd des" + Tab yaptığınızda otomatik olarak "cd desktop" olacaktır. Tabiki burada birkaç farklı sonuç listelenmiyor, yada komut önerisi/yardımcısı gibi bir tamamlama yapmıyor. Yine de faydalı bir özellik ve açmak isterseniz terminalde sırayla şu işlemleri yapınız:

nano ~/.inputrc

.inputrc dosyası nano (terminal editörü) editöründe açılacaktır. (Bu dosya Users/KulanıcıAdınız/.inputrc konumundadır ve gizlidir. Farklı bir editörle bu dosyayı açarak da yapabilirsiniz. Eğer bu dosya yok ise kendiniz oluşturunuz.) Ardından aşağıdaki satırları kopyalayıp .inputrc dosyasına ekleyin ve kaydedip çıkın (kntrl + x tuşlarına basın ve kaydedilsin mi sorusuna Y ile cevap verin).

set completion-ignore-case on
set show-all-if-ambiguous on
TAB: menu-complete

Terminalden çıkıp tekrar açınız. Artık cd des yazıp tab tuşuna basarak deneyebilirsiniz.

Yorumlar