Opencart Para Birimleri Mevzuları


T.C. MERKEZ BANKASINDAN KURLARI ALMA

erdalatabalkan Doviz Kurlari Guncellemesi eklentisi bu iş için bence en iyisi. Çünkü opencart standart özellikleri üzerinden çalışıyor ve hiçbir dosyayı upload etmek gerekmiyor. Döviz kurlarını TCMB efektif satış değeri üzerinden alıp günceller. Ben efektif satış değerini kullanıyorum çünkü en yüksek değer bu fakat kodlarda ufak değişiklik ile bunu değiştirebilirsiniz.


PARA BİRİMLERİNİ GÜNCELLEME

MANUEL YÖNTEM:
Eğer güncelleme işlemini manuel yapmak isterseniz Admin > Ayarlar > Yerelleştirme > Para Birimleri > Yenile (turuncu buton) tıklayın.

OTOMATİK YÖNTEMLER:
1) Admin > Ayarlar > Seçenekler > Yerel > Para Birimini Otomatik Güncelle > Evet seçerek opencart standart güncellemesini açabilirsiniz. Daha sonra Opencart Admin Panelin anasayfasına (diğer sayfayarda olmuyor) her girdiğinizde para birimleri otomatik güncellenecektir. Otomatik para birimi güncellemesi açık olsa dahi, Admin Panel anasayfasına girmezseniz güncelleme gerçekleşmeyecektir!!!

2) İlk maddede belirttiğim üzere Admin Panel anasayfasında gerçekleşen güncelleme komutlarını, yine Admin panelde daha sık girdiğiniz Siparişler sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu kodu dashboard.php controller dosyası içinde bulabilirsiniz. Kopyalayıp siparişler sayfası controller dosyasındaki index metodu içine ekleyiniz. Bu işi yapan vqmod komutları aşağıdaki gibidir:
<file path="admin/controller/sale/order.php">
<operation>
  <search><![CDATA[public function index() {]]></search>
  <add position="after"><![CDATA[
  // Run currency update
  if ($this->config->get('config_currency_auto')) {
    $this->load->model('localisation/currency');

    $this->model_localisation_currency->refresh();
  }
  ]]></add>
</operation>
</file>
3) Yukarıda verdiğim kodlar ile bir admin/controller dosyası oluşturun. Ardından bu dosyanın url'si ile CPanel'den bir cron job oluşturun. Böylece otomatik güncellemeyi sağlamış olursunuz. Bu mantıkla hazırlanmış GrandCMS gibi eklentileri Opencart marketinden indirip kullanabilirsiniz. Ben test etmediğim için burada işin mantığını anlatmaya çalıştım.

Bu üç yöntemden birini veya hepsini birden aynı anda kullanabilirsiniz.

 

ÇOKLU PARA BİRİMİ İLE ÇALIŞMA

Opencart mağazanızda birden fazla para birimi ile çalışmanız mümkün. Bu işlem mağazanızın üst menüsünde bulunan para birimlerinden birini seçmek kadar kolay. Dolar, Euro, TL, ... ne seçerseniz o mağazaki bütün fiyatlar bu para biriminden gösterilmeye başlayacaktır. 

Taki ödeme aşamasına gelene kadar hiçbir sorun olmayacaktır. Eğer ödeme aşamasında mağazanın varsayılan para birimi ne ise o birimden işlemin gerçekleşmesini isterseniz bu sorun olacaktır. Kredi kartı modülünüzden veya herhangi bir sebepten dolayı, örneğin fiyatlar Euro olarak gösterilse dahi, son aşamada TL olarak ödensin isteyebilirsiniz.

İşte Opencart standart olarak bunu sağlamıyor malesef! Bu durumda çoklu para birimi eklentileri devreye giriyor. Çoklu para birimi kullanımından kastettiğim de budur. Çözüm için opencart eklenti mağazasında farklı eklentiler bulmanız ve sisteminize göre entegre etmeniz mümkün. Burada kendi hazırladığım Çoklu Para Birimi eklentisini paylaşamıyorum fakat benimle iletişime geçerek talep edebilirsiniz.


SSS

1) Opencart para birimlerini otomatik güncelleme özelliği nereden aktif hale getirilir?
Admin > Ayarlar > Seçenekler > Yerel > Para Birimini Otomatik Güncelle > Evet seçerek güncellemeyi aktif hale getirirsiniz.

2) Opencart otomatik olarak para birimlerini hangi aralıkta / ne zaman günceller?
Admin Panel anasayfasına her girdiğinizde günceller. Admin panelin diğer sayfalarında güncelleme olmaz sadece anasayfasında olur. Tabiki 1. maddede belirttiğim gibi otomatik güncelleme özelliğinin açık olması gereklidir.



Bu yazıda paylaştığım eklentileri hazırlayan arkadaşlara teşekkür ederim.
Son Güncelleme: 4/6/2020

Yorumlar

  1. erdalatabalkan eklentisini kullanıyorum ama cronjob ile güncellemeleri otomatikleştirmek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim. Rica etsem dosta mevcut ise linkleyip yoruma ekleyebilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PARA BİRİMLERİNİ OTOMATİK GÜNCELLEME 3. maddede bu sorunuzu cevabı var. Farklı bir konu ise yazınız lütfen.

      Sil
  2. Otomatik güncelleme ve parabirimi eklentisi kullanıyorum. Ürün sayfasında dövizi TL ye çeviriyor fakat anasayfa da veya kategori sayfasında girdiğim ürün döviz tutarı dönüşmemiş TL olarak görünüyor. Başka bir sorun, daha pahalı bir ürün seçeneği girdiğimizde seçenek sekmesinden üstüne eklenecek döviz tutarını TL olarak görüyor. Bu sorunlara nasıl çözüm bulabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Standart opencart yapısında menüden para birimini değiştirdiğinizde tüm sitede bu para birimi ile fiyatları görmeye başlarsınız. Dolayısı ile hatalı görünen sayfalarda manuel bir müdahale yapılmış olabilir. Bu anlamda kontrolleri yapmanızı öneririm.

      Sil
  3. yapamadım cron ile güncelleme kısmını yardımcı olma şansınız var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mail üzerinden iletişim kurmanızı rica ederim.

      Sil

Yorum Gönder