Virüslerle Nasıl Baş Ederiz (17.03.2014)

Aslında virüsler başımıza dert. Ama hiçbir şey çözümsüz değil. Şimdi size birkaç yöntem söyleyeceğim, fakat virüslerle ilgili çözümler zamanla değişir. Kullanacağımız programlar güncel olmalı ve yeni programları da takip etmeliyiz. Bu nedenle bu yazının başlığına ve içeriğine son güncelleme tarihini belirteceğim. Dikkate alın lütfen, tarih güncel ise etkili çözümleri burada bulmuş olacaksınız. Bir hatırlatma da yapayım. Sunduğum bütün çözümleri kendim bizzat deneyip tecrübe edip paylaşıyorum... Virüslerden, trojan'lardan, malware'lerden, adware'lerden, solucanlardan ve daha nicelerinden uzak günler dilerim :)

SON GÜNCELLEME: 17.03.2014


1. Bir virüs programını mutlaka kullanın. Mümkünse internet security (firewall, internet koruması) özelliği olsun. Bu konuda free (ücretsiz) olarak önerebileceğim şu an AVG dir. Kullandığım bilgisayarlarda AVG'nin başarısını çok kez gördüm. Sistemi de çok yormuyor.

2. Sisteminize Malwarebytes' Anti-Malware programını kurun. Bu program sistemi sürekli kontrol ederek zararlı yazılımları daha bulaşmadan tespit eder.

3. Sisteminizi AdwCleaner ile belli aralıklarla kötücüllere karşı tarayın. Bunlar malware, spyware, adware, trojan,.. gibi kötücüllerdir. (Detaylı bilgi için bkz)  Belli aralıklarla dedim bu size kalmış, isterseniz her hafta da taratabilirsiniz. Ben bilgisayarım çok ağırlaşmaya başlayınca genelde ayda bir taratıyorum. Bunun için AdwCleaner programını kullanıyorum ve gayet başarılı buluyorum. Tavsiye ederim.
NOT: AdwCleaner programını yukarıdaki linkten indirdiğinizde son versiyonu indirmiş olacaksınız. Ne var ki son versiyon bazen hata veriyor. Bu hata şu şekilde: 
Autolt Error
Line 731 (File "C:\Users\........"):
Error: Error parsing function call.
 Eğer çalıştırdığınızda böyle bir hata alıyorsanız, o zaman alttaki versiyonu indirin. Bu versiyon hatasız çalışıyor. Ben de yukarıdaki hatayı aldım ve ardından bunu çalıştırdım ve oldu.

 AdwCleaner 3.011 indir

4. Bilgisayarınıza program veya oyun kurarken LÜTFEN İLERİ (NEXT) DÜĞMELERİNE TIKLAMADAN ÖNCE OKUYUNUZ. Program kurulumunda her aşamada bazı sorular sormaktadır. Bunlardan birinde size .....toolbar'ını kurmak istiyor musunuz? şeklinde sorular sormaktadır ve sorulan kutucuk genelde işaretli olmaktadır. Dolayısıyla siz programı kurduğunuzda bu toolbar da kurulmuş olmaktadır. Bunlar genelde reklam içeren virüsler olmaktadır. Ve tarayıcınızı, internetinizi ve bilgisayarınızı yavaşlatmaktadırlar. İleri demeden önce bu işaretler varsa işaretini kaldırdıktan sonra İleri düğmesine tıklarsak bu sorunu çözmüş oluruz.

EK SEÇENEKLER: Yukarıdaki işlemlere ek olarak bunları da yapabilirsiniz.
  • Kaspersky Virus Removal Tool ile sisteminizi malware'lere karşı tarayın.
  • CCleaner ile gereksiz dosyaları bilgisayarınızdan silin. Malware türü bazı zararlılar genellikle geçici dosyalarınızın tutulduğu Temp klasörlerinde bulunurlar. CCleaner ile temp klasörlerindeki bu geçici dosyaları temizlemiş olursunuz.


Yorumlar